Що потрібно знати про туберкульоз
опубліковано 17 березня 2021 року о 11:31

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке призводить до довготривалої втрати працездатності, скороченню тривалості життя.  Збудником є мікобактерія туберкульозу, котра передається, переважно, повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз у більшості випадків (90%) вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишківнику, шкірі, статевих органах тощо.

Туберкульоз є дуже небезпечим і тяжким захворюванням, але спочатку має прихований перебіг. Хворому може здаватися, що він перевтомився або у нього «простудне» захворювання, тому часто люди звертаються до лікаря на пізніх стадіях захворювання, коли лікування набагато складніше і довше. Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом. Заразитися можливо також через забруднені мікобактеріями харчові продукти, особливо молоко, сир. При тісному контакті з хворими людьми, тваринами, птахами реалізується контактний шлях передачі збудника туберкульозу.

Хворий так званою «відкритою» формою туберкульозу під час кашлю, чхання, розмови виділяє у повітря разом з крапельками мокротиння або слини мікобактерії туберкульозу (палички Коха). Людина, яка знаходиться поруч, і вдихає ці заражені  краплі, може бути інфікована. . Один хворий на активний туберкульоз здатен заразити 15-20 чоловік.

Збудник туберкульозу є дуже стійким до навколишнього середовища. Він не боїться холоду, замерзання, висихання, тривалий час зберігається у пилу, грунті, снігу, льоді. (навіть у єгипетських мумій виділяли живу паличку Коха). Мікобактерія зберігає свої властивості до 1 року на білизні, оточуючих предметах, у воді, ґрунті, але гине під дією прямого сонячного проміння, високої температури, речовин, що містять хлор.

На туберкульоз може захворіти кожен! Ця хвороба не розрізнює соціального статусу та однаково небезпечна для всіх.

Більш високий ризик захворювання мають:

люди, які знаходяться у постійному контакті з хворим на відкриту форму туберкульозу;

люди, які зловживають алкоголь чи наркотики;

курці у зв`язку з порушенням захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів;

люди, що мають ослаблений імунітет через неправильне або недостатнє харчування, погані умови життя, наявність хронічних захворювань;

діти, у яких імунна система ще не сформувалася, 

люди похилого віку через вікове послаблення захисних сил організму..

Причиною зниження імунітету можуть бути також стреси та підвищений темп життя, гіподинамія та погіршення екологічних умов.

 На аідкритому просторі ризик зараження туберкульозом менший, ніж у закритому приміщенні..

Основні симптоми захворювання: кашель понад 2 тижнів, підвищена температура тіла більше 7 днів, задишка та біль у грудній клітині, зниження апетиту, безпричинна втрата ваги, постійна слабкість,  підвищена пітливість, особливо вночі, домішки крові у мокротинні.

Рання діагностика туберкульозу має дуже велике значення, так як на ранніх садіях лікування менш тривале та більш ефективне. З метою своєчасного виявлення туберкульозу органів дихання дорослим проводяться профілактичні флюорографічні обстеження. Всі дорослі, хто працює чи навчається, підлягають флюорооглядам щороку, неорганізоване населення обстежується один раз на 2 роки. Для раннього виявлення туберкульозу серед дитячого населення проводять туберкулінові проби Манту.

Відмова від шкідливих звичок, дотримання принципів раціонального харчування з достатнім вмістом вітамінів і мінералів, допоможуть підтримати хороший стан імунітету.

Необхідно зазначити, що в м.Новомосковську і Новомосковському районі показники захворюваності на туберкульоз одні з найвищих у області, а рівень захворюваності населення у області залишається одним із найвищих серед інших областей країни. При цьому, прогноз щодо захворюваності на туберкульоз на найближчі роки несприятливий через посилення впливу на епідемічний процес негативних факторів соціального та медичного характеру, вкрай високий рівень ВІЛ/СНІД, обмежені можливості діагностики та лікування хворих, збільшення прошарку соціально-дезадаптованих категорій населення, погіршення стану харчування людей, їх житлово-побутових умов, стресовий фактор, тощо.

Ставтеся уважніше та відповідальніше до свого здоров’я та здоров’я оточуючих людей! Не відмовляйтеся від профілактичних обстежень, щеплень проти туберкульозу. При виникненні хоча б одного із симптомів  негайно звертайтеся до лікаря.



Лікар-епідеміолог ВОЕД

ВСП «Новомосковський міськрайонний ВЛД»

ДУ «ДОЛЦ» МОЗ України                                                О.М. Галясова                            

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux