НОВОМОСКОВСЬКА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ ІНФОРМУЄ !
опубліковано 15 вересня 2021 року о 13:42

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті, тому треба знати,  що Ви кладете до свого кошика.

Для отримання таких знань, спілкуйтесь із більш досвідченими грибниками, вивчайте енциклопедії з ілюстраціями грибів, читайте якомога більше інформаційної літератури про кожний вид грибів та їх відмінності. Але не порівнюйте ці ілюстрації із вашими зібраними грибами, так як вони можуть кардинально відрізнятись.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь грибами: 

Вживання отруйних грибів;

Неправильне приготування умовно їстівних грибів;

Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

                                                                   Симптоми отруєння:

                                                                    нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Причому симптоми отруєння можуть з’явитися як уже через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після                     

                                                                        отруєння.

Не збирайте гриби:

Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

З ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

Ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

Не куштуйте сирі гриби на смак;

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! 

Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких – викличте «Швидку медичну допомогу». Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика); коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги).

Після надання першої допомоги: дайте випити потерпіло міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування. А отруєння грибами піддається лікуванню дуже важко.

Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких Вам людей!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux