иди соціальних послуг для громадян похилого віку
опубліковано 28 вересня 2020 року о 10:52

Одним з важливих компонентів соціального захисту людей похилого віку є соціальне обслуговування, яке здійснюється шляхом надання соціальних послуг:

за місцем проживання особи (вдома);

у територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі – територіальні центри)

у центрах надання соціальних послуг;

в інтернатних закладах системи соціального захисту населення;

у реабілітаційних установах і закладах;

в установах і закладах денного перебування;

в установах і закладах тимчасового або постійного перебування;

в інших закладах соціальної підтримки (догляду).

Наразі місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування створено дієву мережу суб’єктів, що надають соціальні послуги, зокрема, в області функціонує 45 територіальних центрів, 6 центрів надання соціальних послуг. Протягом року ці заклади та установи надають послуги   понад 70 тисячам громадян похилого віку, особам з інвалідністю, хворим та іншим громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального обслуговування, з них близько 60 тисяч –  громадяни похилого віку.

Крім цього, за рахунок коштів обласного бюджету в регіоні утримується 4 геріатричних пансіонати та 10 психоневрологічних інтернатів, в яких проживає 3365 осіб, з них осіб похилого віку – 1415.

В закладах та установах соціального обслуговування особам похилого віку та особам з інвалідністю надаються:

соціально-побутові послуги – забезпечення продуктами харчування, м’яким та твердим інвентарем, гарячим харчуванням, транспортними послугами, засобами малої механізації, здійснення соціально-побутового патронажу, виклик лікаря, придбання та доставка медикаментів, ремонт одягу та взуття, перукарські послуги тощо;

психологічні послуги – надання консультацій з питань психічного здоров’я та поліпшення відносин з оточуючим соціальним середовищем, психологічної корекції, методичних порад;

соціально-педагогічні послуги – виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб громадян, яких обслуговує територіальний центр, організація їх дозвілля;

соціально-медичні послуги – консультації щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів, збереження, підтримка здоров’я, здійснення профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів, працетерапія;

соціально-економічні послуги – надання натуральної чи грошової допомоги;

юридичні послуги – надання консультацій з питань чинного законодавства, захист прав та інтересів громадян, яких обслуговує територіальний центр;

інформаційні послуги — надання інформації, необхідної для вирішення складної життєвої ситуації (довідкові послуги), розповсюдження просвітницьких і культурно-освітніх знань (просвітницькі послуги), поширення об’єктивної інформації про споживчі властивості та види соціальних послуг;

інші соціальні послуги, перелік, умови та порядок надання яких визначають у разі потреби місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування, що утворили установу/заклад.

Зростає кількість інноваційних форм соціальної роботи через  введення онлайн послуг, а саме: проведення занять “Університету третього віку” в онлайн режимі, подача електронних заяв на обслуговування у відділеннях територіальних центрів, робота зі зверненнями громадян віком понад 60 років для надання соціальних послуг через гарячі телефонні лінії територіальних центрів.

В закладах соціального обслуговування літніх людей організовані клуби, кружки за інтересами, бібліотеки, банки одягу та взуття, їдальні, пункти обігріву в зимовий період, пункти прокату засобів пересування та реабілітації. Надаються послуги швачки, перукаря, з ремонту побутової техніки, одягу, взуття, а також транспортні послуги тощо. Запроваджено послугу представництва інтересів, яка надається громадянам похилого віку шляхом допомоги в оформленні документів, встановленні зв’язків з іншими фахівцями, службами, організаціями, закладами, установами.

Фахівцями закладів та установ розробляються заходи, спрямовані на розвиток існуючих відділень та відкриття додаткових відділень, які направлені на підтримку життєдіяльності незахищених верств населення, що потребують сторонньої допомоги або опинилися в складних життєвих обставинах.

З кожним роком посилюється роль територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центрів надання соціальних послуг у житті місцевих громад, особливо у сільській місцевості. Діяльність територіальних центрів стає більш масштабною і спрямовується на значну частину жителів відповідної території.

Для отримання соціальних послуг, що надаються закладами та установами соціального обслуговування, утвореними місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування, особа, яка їх потребує, або її законний представник, має звернутися з письмовою заявою до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Соціальні послуги непрацездатним громадянам похилого віку, особам з інвалідністю та хворим, які не здатні до самообслуговування, мають право надавати фізичні особи, діяльність яких регулюється Порядком призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 № 558. За умови призначення компенсації затрати за надання соціальних послуг відшкодовуються фізичним особам у вигляді щомісячних грошових виплат в розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України. При цьому сімейний стан осіб похилого віку, хворих та осіб з інвалідністю, які потребують соціальних послуг, не враховується.

Для оформлення компенсації громадяни, які не здатні до самообслуговування і у зв’язку з цим потребують соціальних послуг, та фізичні особи, які згодні надавати їм послуги, мають звернутися з відповідними документами до місцевого управління соціального захисту населення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux